Sunday, March 8, 2015

Iran - in the earth of Persia (restaurant)

* VERSIONE ITALIANA IN BASSO*

New week, new country!

Our trip is still long and our hunger all but soothed. So this week from Turkey, we landed in Iran.
More precisely we have been at Persia Restaurant 45 Cricklewood Broadway, London NW2 3JX.
Tolga and Mahboobeh on the left, starters and Pollo Chicken on the right.
Our community keeps growing and for this stop we had 3 new entries: Tolga, from Turkey/US, Jawed from Afghanistan, and Mahboobeh, today's local guide. Marco, Paola and Saskia also accompanied us for this adventure.

While chitchatting about the Persian language, about badminton (what?) and about how-the-hell-did-we-end-up-in-Cricklewood, finally food arrived.

We started with sauces to suit all tastes, with yogurt, aubergines and tomatoes as the most representative ingredients.

The fact that "pollo" in persian means "rice" could have caused a bit of a mix up for us, because "pollo" is the Italian for "chicken". An italian could actually wonder what a "chicken chicken" tastes like.

Nonetheless that's what Sara had, where the pollo, I mean the rice, was peculiarly dressed with raisins, almonds and candied oranges.  

We also had lamb stew with yellow split peas, dried lime and aubergines and lamb kebab, all accompanied with saffron rice.
Saskia and Jawed on the left, saffron ice-cream on the right.
Together with the tea, we also tried some very good iranian style baklavas: they are made with almonds instead of pistachios and sugary rose water instead of honey.
 
Last but not least, saffron ice cream. At the beginning it feels like some kind of "risotto ice cream", but once you get used to the new taste it, it is not bad at all.

Quick greetings and it's already time to leave. Next week we'll be in Afghanistan.
Stay tuned!

* ENGLISH VERSION ABOVE*

Settimana nuovo, paese nuovo!

Il nostro viaggio e' ancora lungo e la nostra fame tutt'altro che placata. Dunque questa settimana, dalla Turchia, siamo approdati in Iran. Piu' precisamente siamo stati a Persia Restaurant 45 Cricklewood Broadway, London NW2 3JX.


La nostra comunita' continua a crescere e per questa tappa si sono uniti a noi Tolga dalla Turchia/Stati Uniti, Jawed dall'Afghanistan, e Mahboobeh per quest'oggi la nostra guida locale.
E poi Marco, Paola e Saskia ci hanno accompagnato anche in quest'avventura.
Tra una chiacchiera sulla lingua Persiana, una sul badminton (eh?), e una su "ma come diavolo siamo finiti a Cricklewood?", finalmente e' arrivato il cibo!

Siamo partiti con salse per tutti i gusti, con yogurt, melanzane, pomodori tra gli ingredienti piu' gettonati.

Per la scelta dei piatti principali, il fatto che "pollo" in persiano significhi in realta' "riso"ci ha creato delle difficolta'... Ma alla fine Sara e' andata comunque decisa per un pollo con pollo, dove il pollo (cioe' il riso) era insolitamente condito con uvetta e scorzette di arancia.

E ancora stufato di agnello con lenticchie, melanzane e un lime intero essiccato e kebab di agnello. Entrambi con contorno di riso allo zafferano.

Per accompagnare il te', abbiamo poi assaggiato degli ottimi baklava nella versione iraniana, con mandorle al posto del pistacchio e acqua di rose al posto del miele. Che poi... che e' l'acqua di rose?

E per concludere in bellezza, gelato allo zafferano! All'inizio sembra un po' di mangiare un gelato al risotto, ma dopo essercisi abituati, scende giu' con piacere.

Un saluto ed e' gia' tempo di ripartire. La prossima settimana saremo in Afghanistan!
A presto!


 

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