Sunday, April 12, 2015

Nepal flavours

* VERSIONE ITALIANA IN BASSO*

So our trip goes on.

After a rainy morning, a windy and bright sun lights up our way.

The small Nepal, up on the Himalayan mountain range, squashed between India and China, with the strangest flag in the world, is just a couple of kilometres far from our house.

Saskia and Pia keep on travelling with us. So do Giovanna from Cambridge and Paola from Canary Wharf, and we're happy to have back Denis, our guide for the Turkish stop, with her aunt Sureyya.
From left to right: Denis, Saskia, Salvo, Sara, Giovanna, Paola, Pia, Suri


Monty's, 224 South Ealing Road, London W5 4RP. Two workmen are repairing the door of the restaurant, against whom, as we understand, someone raged the night before.
For sure this won't be enough to discourage us!

The restaurant's all for us and the waiter immediately starts pampering us.

After the usual papadoms, which are a must in this part of the globe, by now we suspect, it immediately gets serious!
Onion Bajhee
 The samosas, vegetarian and with lamb, the unexpected onion bajhee, golden patty cakes with deep fried onion, and the mixed grill with chicken, land and king prawns.

Everything simply delicious and, as it often happens to us, after the starters we've already had loads of food.

But the main dishes are hardly less mouth-watering. Among the others:

- Dal (lentil recipe) with chicken, ginger, green chillies and spices;
- Aloo Tama Bodi: potato based dish, with black eyed peas and bamboo;
- Thakali egg curry;
- Butter Chicken.

Everything dried by copious pilau rice, garlic naan and cashew nuts naan.

Dal Chicken
At the end, we are all definitely satisfied.

We found the (culinary) border between India and Nepal rather indefinite, even if, as the waiter kindly explained to us, the preparation of many dishes, which are present in both countries, is slightly different in Nepal, less oily and with different spices.

For sure we can say that the flavours of the Indian region won us over and we are a bit sorry we have to leave them behind.

On the other hand, there's just so much to explore and we already can't wait for the next weekend, when we'll visit the big China. See you soon!

P.S. If you decide to visit Monty's Nepalese restaurant as well, we strongly recommend online booking for a 20% discount on the food bill.


* ENGLISH VERSION ABOVE*


E cosi' il nostro viaggio continua.

Dopo un mattino piovoso, un sole ventoso e brillante colora la nostra strada. Il piccolo Nepal, paese abbarbicato sull'Himalaya, schiacciato tra India e Cina, con la bandiera piu' strana del mondo, e' a soli un paio di chilometri da casa nostra.

Saskia e Pia continuano a viaggiare con noi. C'e' Giovanna da Cambridge, Paola da Canary Wharf e il gradito ritorno di Denis (la nostra guida in Turchia) insieme alla zia Sureyya.

Monty's, 224 South Ealing Road, London W5 4RP. Due operai stanno rimontando la porta di ingresso, contro cui, come ci sembra di capire, qualcuno ha deciso di accanirsi la notte prima.
Non bastera' certo cosi' poco per scoraggiarci!

Il ristorante e' tutto per noi e il cameriere inizia a coccolarci da subito.
Dopo i soliti papadoms, a cui ormai sospettiamo sia impossibile sfuggire in questa parte del globo, si fa sul serio.
Thakali Egg Curry

I samosa, vegetariani e con carne di agnello, gli inaspettati onion bajhee, dorati tortini di cipolla fritta, e soprattutto una grigliata mista di pollo, agnello, gamberoni.

Tutto semplicemente buonissimo, e come spesso ci capita, dopo gli antipasti abbiamo gia' fatto fuori un bel po' di cibo!

I piatti principali non sono assolutamente da meno. Tra gli altri:
- Dal (preparazione a base di lenticchie) con pollo, zenzero, peperoncini verde e spezie
- Aloo Tama Bodi: piatto a base di patate, fagioli e bambu'
- Curry "Thakaly" all'uovo
- Pollo al burro
Butter Chicken // Pollo al Burro
Tutto asciugato da abbondante riso pilau, pane indiano (naan) all'aglio e con anacardi.

L'intera tavolata alla fine e' davvero soddisfatta e decisamente sazia!

Abbiamo trovato il confine (culinario) tra Nepal e India piuttosto sfumato, anche se, come ci ha spiegato il cameriere gentilissimo, la preparazione di alcuni piatti presenti in entrambi i paesi e' leggermente diversa in Nepal, solitamente meno grassa e con altri tipi di spezie.

Di sicuro possiamo dire che i sapori della regione indiana ci hanno conquistato e ci dispiace un po' doverli lasciare.
D'altra parte abbiamo ancora tanto da esplorare e gia' non vediamo l'ora che arrivi il prossimo fine settimana, quando giungeremo nella grande Cina.

A presto!


P.S. A chi passasse da queste parti e decidesse di provare la cucina nepalese di Monty's, consigliamo di prenotare online per avere uno sconto del 20%   

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