Sunday, April 26, 2015

Vietnam: crazy pho you!

* VERSIONE ITALIANA IN BASSO*

If you go for the first time to Kingsland Road, between Dalston and Shoreditch, you might as well think you are in Hanoi. In fact, in the space of a few metres, in this area of London there are tons of Vietnamese restaurants. So the choice was kind of predictable: for the Vietnamese stop of the London Food World Tour we went for lunch just there, at the Mien Tay restaurant, recommended by friends and online reviews.

Marco and Sandrine enjoying Vietnamese Food // Marco e Sandrine gustano il cibo vietnamita

After the rather crowded Chinese dim sum, this week the atmosphere was more intimate and cosy, complete with a small Buddhist altar. We were six fellow diners at the table, including a new entry: Sandrine, nice French girl with Vietnamese origins, who "played host". This with all due respect for Nicole and Hayden, South Asian enthusiasts and particularly fond of pho.
For those who don't know it, pho is probably the most famous among Vietnamese dishes; it consists of a rich soup of rice noodles in broth, with seafood or beef or chicken. It comes with a selection of herbs on the side: coriander, bean sprouts, Thai basil and slices of lime, to flavour the broth.

Interesting facts about pho:

- it appears to have originated in the northern Vietnam in the 1920's

- in southern Vietnam it is eaten for breakfast

- given the many combinations of herbs and sauces (chilly, soy, hoisin) to add to your taste, each pho is a world in itself: the flavour can change a lot from one blow to another

- although veterans, Nicole, Hayden and Sandrine had never seen anyone finishing a full bowl of pho... then Marco arrived.
One of the waiters of Mien Tay started puffing while taking our order, and then ended up bringing us a dish with didn't ask for; luckily, at the London Food World Tour we're more about substance rather than form: we like food good and good company.

Next week we'll cross the Mekong river to go ashore in Thailand. Come on board!

Nicole and Hayden eating Spring Rolls // Nicole e Hayden mangiano gli involtini primavera
                                                                  
                                                           * ENGLISH VERSION ABOVE*

Chi capitasse per la prima volta a Kingsland Road, invece che tra Dalston e Shoreditch, potrebbe benissimo pensare di trovarsi a Hanoi. Infatti, nello spazio di pochi metri, in questa zona di Londra si concentrano decine di ristoranti vietnamiti. La scelta e' stata quindi quasi obbligata: per la tappa vietnamita del London Food World Tour siamo stati a pranzo proprio qui, al ristorante Mien Tay, consigliato da amici e da recensioni online.
Stir-fried prawns with lemongrass and chilli // Gamberetti saltati in padella con citronella e peperoncino
Dopo il piuttosto affollato dim sum cinese, questa settimana l'atmosfera era piu' intima e raccolta, con tanto di altarino buddista. Al tavolo sei commensali, tra cui una new entry: Sandrine, simpatica ragazza francese di origine vietnamita, che ha fatto "gli onori di casa". Questo senza nulla togliere a Nicole e Hayden, appassionati di sud est asiatico e in particolare di pho.
Pho

Per chi non lo conoscesse, il pho e' probabilmente il piu' famoso dei piatti vietnamiti; consiste in un'abbondante zuppa di noodles di riso in brodo, con frutti di mare o carne di manzo o pollo. A parte, viene servita una selezione di erbe, come coriandolo, germogli di soia, basilico thailandese e spicchi di lime, con cui insaporire il brodo.

Fatti interessanti sul pho:

- pare sia stato inventato nel nord del Vietnam negli anni 20 del Novecento

- nel sud del Vietnam lo si mangia a colazione

- viste le tante combinazioni di erbe e salse (piccante, di soia, di pesce) da aggiungere a piacimento, ogni pho e' un mondo a se': il sapore puo' cambiare tantissimo da una scodella all'altra;

- per quanto veterani, Nicole, Hayden e Sandrine non avevamo mai visto qualcuno finire un'intera scodella di pho... poi e' arrivato Marco.

Uno dei camerieri del Mien Tay si e' messo a sbuffare mentre prendeva il nostro ordine, per poi portarci un piatto che non avevamo richiesto; per fortuna noi del London Food World Tour badiamo meno alla forma che alla sostanza: ci piace il buon cibo e la buona compagnia.
La prossima settimana attraverseremo il fiume Mekong per sbarcare in Thailandia. Salite a bordo!

Papaya salad with shrimps // Insalata di papaia con gamberetti
Salvatore and Nicole sharing the complimentary oranges // Salvatore e Nicole si dividono le arance offerte dalla casa

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