Monday, May 11, 2015

Makan Makan, Malaysia!

* VERSIONE ITALIANA IN BASSO *


Having a trip… Someone needs drugs for that. The LondonFoodWorldTourers just need food! 
Last Saturday, while having lunch at Satay House, in between a Nasi Lemak and Mee Goreng, we were thrown all of a sudden to Penang beaches and Kuala Lumpur skyscrapers.

Three new travel fellows guided us in our food trip, Narmadha, Vaani e Thinesh, who shared with us tasty anecdotes about Malaysian cuisine. Also Paola, Saskia, Pia and Sabry followed us in this week's food adventures.

As per usual, the lunch began with a selection of starters and went on with a main each, that we shared to taste a little bit of everything, as wisely suggested by the restaurant’s menu itself - "Hidangan style”.

Curiously, in Malay there is no equivalent for “enjoy your meal”; before starting eating people simply say to each other “makan”, which means “eat”. More than wish that’s an order… And we took it as such!

We ordered two types of bread, Roti Canai and Murtabak, with Dalca curry on the side, and Satay: chicken or lamb skewers, typically served with a peanuts sauce - sauce that, as explained by our Malaysian friends, is a clear indicator of the quality of a restaurant.

Once the Satay test passed, we went ahead with the mains. Absolutely not to be missed, Nasi Lemak, the national dish of Malaysia: coconut steamed rice with prawns in Sambal sauce - very spicy -, cucumbers, half boiled egg, crunchy bait anchovies and salty peanuts. If the combination of ingredients could sound a bit unusual, your taste buds will thank you.

Among the other dishes we tasted, particularly noteworthy Salvo's Mee Goreng - stir-fried noodles with beef, prawns, eggs and vegetables - and the Kari Laksa - spicy curry egg noodle soup with prawns, eggs, chicken, tofu and vegetables - that made Paola’s day.

The trip went on even after lunch, with coffee, digestive stroll from Paddington to Regent’s Park, a little booze on Primrose Hill and, once, everything had been digested… Italian dinner in Camden Town!

Now a little time out till next weekend, when our hungry bellies are going to attack Indonesia. Who will be the winner? 


* ENGLISH VERSION ABOVE*


C'e' chi per viaggiare fa uso di droghe… Noi del London Food World Tour partiamo col cibo! 
Sabato scorso, metre eravamo a pranzo da Satay House, tra un piatto di Nasi Lemak e uno di Mee Goreng, ci siamo ritrovati d'un tratto catapultati sulle spiagge di Penang e i grattacieli di Kuala Lumpur.

A guidarci nel nostro food trip, tre nuovi compagni di viaggio, Narmadha, Vaani e Thinesh, che hanno condiviso con noi gustosi aneddoti sulla cucina malaysiana. Anche Paola, Saskia, Pia e Sabry ci hanno seguiti nelle esplorazioni culinarie di questa settimana.

Come d'abitudine, il pranzo e' cominciato con una selezione di antipasti e proseguito con un piatto principale a testa, che abbiamo condiviso per assaggiare un po' tutto, come suggeriva saggiamente anche il menu' del ristorante - "Hidangan style".

Curiosamente, in malay non esiste un equivalente per "buon appetito"; prima di cominciare a mangiare ci si dice semplicemente "makan", che significa "mangia". Piu' che un augurio, un ordine... E noi non ce lo siamo fatto ripetere due volte!

Abbiamo ordinato due tipi di pane, Roti Canai e Murtabak, con accompagnamento di curry Dalca, e Satay: spiedini di pollo o agnello, serviti tipicamente con una salsa alle arachidi - salsa che, come ci hanno spiegato i nostri amici malaysiani, e' un chiaro indicatore della qualita' di un ristorante.

Superato il test del Satay, siamo passati ai piatti principali. Assolutamente da non perdere il Nasi Lemak, il piatto nazionale malaysiano: riso al vapore al latte di cocco con gamberetti in salsa Sambal - molto piccante -, cetrioli, mezzo uovo sodo, piccole acciughe croccanti e arachidi salate. Se la combinazione di ingredienti puo' sembrare alquanto insolita, le vostre papille gustative ringrazieranno.

Tra gli altri piatti assaggiati, particolarmente degni di nota il Mee Goreng di Salvo - noodle saltati in padella con manzo, gamberi, uova e verdure - e il Kari Laksa - zuppa piccante al curry con noodle all'uovo, gamberetti, uova, pollo, tofu e verdure - che ha fatto felice la nostra Paola.

Il viaggio e' continuato anche dopo pranzo, con caffe', passeggiata digestiva da Paddington a Regent’s Park, birretta su Primrose Hill e, una volta digerito il tutto... cena italiana a Camden Town!


Ora un po' di riposo fino al prossimo fine settimana, quando le nostre pance affamate attaccheranno l'Indonesia. Chi vincera'?

Narmadha with her fried rice // Narmadha e il suo riso fritto
Satay
Roti Canai and Murtabak
Kari Laksa
Malaysian chicken curry // Curry di pollo malaysiano
Nasi Lemak, the Malaysian national dish // Nasi Lemak, il piatto nazionale malesiano
Mee Goreng
Enjoying the sun on Primrose Hill // Mentre ci godiamo un po' di sole a Primrose Hill

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